donderdag 4 juni 2015

Voedselhygiene - food hygiene

Haar eten moet zo veel mogelijk "kiem beperkt" zijn.  Wat wil dit zeggen?  Het heeft een beetje weg van hoe zwangere vrouwen moeten eten, maar nog veel strikter. (sorry voor de lange post, tis niet simpel...)

-geen rauw fruit of groenten met schil (dus in de praktijk: geen aardbeien, druiven, frambozen, kersen, kerstomaatjes, bessen, sla, verse kruiden,...)
-absoluut perfecte koude-keten ten alle tijde:  met de koeltas naar de winkel.  Geen klaargemaakt eten vervoeren over lange afstanden (mensen mogen nog steeds eten voor ons meebrengen, maar grote kans dat Sofie er zelf niet van mag eten.)
-klaargemaakt eten max 24u bewaren- in praktijd dus elke dag vers koken of onmiddellijk het eten invriezen in kleine porties
-max 24u verpakking of fles open: melk, mager beleg, koeken,...
-vette charcuterie max 2 dagen (kaas, salami,...)
-potten confituur en choco max 1 week (we hebben kleine portiekes voor haar gekocht)
-geen vlees van de slager (nooit zeker hoe lang dat daar al ligt)
-oppassen met afhaaleten, tenzij 100% zeker dat het supervers is en er niet iemand per ongeluk met het bestek van rauw vlees in de buurt geweest is...  Geen afhaal eten dus.  In de frituur geen vlezekes uit de toog,
-oppassen met uit eten gaan.  Zelfde reden als boven.
-geen houten kookgerei, Alle oude snijplanken weg.
-geen zeevruchten (ze lust wel graag mosselen jammer genoeg)
-geen schepijs of softijs.
-...

Neem daar nog bij dat haar smaak ook veranderd door de chemo (ze lust vb geen chocomelk meer momenteel) en dat calorieen boven gezond gaan, dat maakt het winkelen nu superingewikkeld.  We beginnen stillekes alles te kennen waarvan individuele porties bestaan.  Op voorhand sorry aan het milieu voor alle weggegooid verpakkingsmateriaal en eten...

--------------------------------

Her food has to be “germ-limited”.  What does this mean?  It looks a little bit like how pregnant women have to eat, but is goes much further... (sorry for the long post, it is not simple...)

-no raw fruits or vegetables with the peel on (so in practice: no strawberries, grapes, raspberries, cherries, cherry-tomatoes, lettuce, fresh herbs,...)
-absolutely perfect “cold chain”: always take an insulating bag to the store, no transportation of prepared food over long distances (so people can bring us food, but chances are that Sofie cannot eat it...)
-Prepared food can only stay in the fridge for 24hrs, after Sofie cannot eat it anymore.  In practice this means we have to cook fresh food every single day or freeze it in small portions if we want to eat left-overs later...
-max 24hrs after opening of package or bottle: can only keep milk etc for 24hrs.  Some goes for cookies etc
-no meat from the butcher (never know how long it has been in the counter...).
-watch out with take-out.  Only when we are 100% sure the food is super-fresh and nobody has used eg. a knife that has seen raw meet on sth else.  In practice: no take-out food for Sofie...
-same goes for going to restaurants... 
-no wooden tools to prepare food, all cutting boards have been thrown away and replaced by new ones
-no shellfish (she loves shrimps and mussels...)
-no soft ice cream or ice cream that is scooped out of containers.  Only individually wrapped ice cream
-...


Put that on top of the fact that her taste has changed because of the chemo (eg. she doesn’t like chocolate milk anymore) and the fact that calories are more important than eating healthy right now, this makes shopping a very complicated matter.  We are starting to know lots of products that come individually wrapped and in small bottles.  Apologies to the environment for all the waste of packaging materials and all the food that we have to throw away....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten